Foto’s selecteren

Na de fotoshoot, selecteer ik de technisch gelukte foto’s (onscherpe, ogen dicht, dubbele foto’s, test foto’s etc. vallen af). Ik houd dan een flinke set foto’s over die ik verklein en via een persoonlijke link met je deel. Deze link is wachtwoord beschermd en alleen voor jou te zien. Als je deze link opent, krijg je de foto’s te zien in een paar rijen thumbnails. Door hierop te klikken, kun je ze stuk voor stuk in een iets groter formaat bekijken en beoordelen. Let hierbij met name op houding en blik. De foto’s zijn immers nog (vrijwel) niet nabewerkt. Om een idee te geven van wat het verschil is tussen onbewerkt en bewerkt, heb ik hier onder een paar voorbeelden staan van hoe een foto er bij de selectie uit zag en hoe hij is geworden na het nabewerken.

Je kan na het openen van een foto deze selecteren door rechts boven in de fotoop het kleine hartje te klikken. Ook kun je een foto voorzien van commentaar of opmerkingen aan mij voor het nabewerken. Je kan zo vaak je wil door deze lijst heen gaan en foto’s selecteren of juist het hartje weer uit klikken om te komen tot de definitieve keuze. Dit kan het aantal foto’s wat al bij de shoot in zit, maar je kan er natuurlijk ook meer selecteren om ze zo bij te bestellen.

Zodra je klaar bent met de selectie, ontvang ik graag een berichtje en kan ik de lijst foto’s van de website af halen om ze te gaan bewerken. Doorgaans lever ik de nabewerkingen binnen 3 weken op. Bij grote drukte of een flink aantal foto’s, kan het zijn dat ik aan geef dat het iets langer kan duren.

before after
before after

Bovenstaand is een voorbeeld van mijn nabewerkingen. Ik haal altijd storende elementen in de achtergrond weg, corrigeer de witbalans en maak de kleuren iets sprekender. Verder verwijder ik tijdelijke oneffenheden in de huid (een puistje, afdruk van een kleidingstuk etc). Tot slot verscherp ik op een aantal plaatsen de foto, om deze een dynamischer beeld te geven.