Portret, Dansfotografie, Fitness

Een portret is meer dan het vangen van enkel fysieke kenmerken van een model, een ‘knap’ plaatje, een mooi uiterlijk of een mooie pose. Je hoeft zeker geen topmodel te zijn om mooi op de foto te staan. Door coaching helpt een portretfotograaf je ontspannen om zo samen je karakter naar voren te laten komen en je te laten stralen. Voor een fotoshoot op locatie, gebruik ik hiervoor graag ook de omgeving om de foto nog meer karakter te geven.

Een randvoorwaarde voor het maken van een goede portretfoto is uiteraard het goed om kunnen gaan met een camera. Echter, techniek is voor een portretfotograaf ondergeschikt aan de manier waarop hij met mensen om gaat. Ja, de portretfotograaf dient een sociaal beestje te zijn. Met mensen werken is een andere tak van sport dan bijvoorbeeld het fotograferen van een landschap of een mooi opgemaakt bord met eten. Een portretfoto vangt iemands uitstraling en het is aan de fotograaf om samen met het model op zoek te gaan naar dátgene wat hij of zij uit wil stralen.

Portret

Werkwijze

Eerst plannen we een datum en tijdstip en bespreken we wat de wensen zijn. Vaak vraag ik wat voorbeelden te delen van de voorgestelde ideeen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de wensen. Aan de hand hiervan zoek ik zelf nog wat alternatieven om zeker te weten dat wij elkaar snappen, maar ook alternatieven die in mijn studio of op de afgesproken locatie mogelijk beter zouden werken. Om de datum van de shoot vast te leggen, vraag ik altijd een aanbetaling van tenminste 50,-. Het resterende deel ontvang ik graag uiterlijk bij aanvang van de fotoshoot.

De fotosessie duurt anderhalf of twee uur. In deze tijd zijn bovoorbeeld enkele kledingwissels mogelijk en kunnen wij mogelijk een paar verschillende stijlen neerzetten. Met name bij zwangerschapsfotografie probeer ik ook hier en daar ene korte pauze in te lassen om de sessie niet te zwaar te laten worden. Dit maakt dat zwangerschaps fotoshoots wel eens iets uit kunnen lopen.

Na de fotoshoot maak ik een eerste selectie van de gemaakte foto’s en deel deze via een beveiligde online gallery. Uit deze set kunnen de foto’s worden geselecteerd die ik na mag bewerken. Dit kun je doen door op de foto te klikken in de online gallery en dan rechtsboven op het hartje te klikken. Als de selectie klaar is, ontvang ik graag een seintje hiervan en zal ik gaan beginnen met nabewerken. Bij elke fotoshoot zitten altijd een aantal gratis foto’s, maar het ook geen enkel probleem er een paar meer te bestellen (tegen geringe meerprijs, te betalen vóór oplevering van de foto’s). Zodra de foto’s klaar zijn, stuur ik ze via wetransfer toe, zowel in volledige resolutie als verkleind voor bijvoorbeeld op social media.

Een paar maal per jaar werk ik op TFP basis om nieuwe apparatuur te testen of nieuwe technieken uit te proberen.