Scroll Top

Faq en Checklist

FAQ

Tijdens de gesprekken die ik heb met bruidsparen vliegen de vragen al snel over tafel. Om je alvast op weg te helpen, heb ik hieronder de meest gestelde vragen op een rij gezet.

Hoe lang van tevoren moeten we je boeken voor de bruidsfotografie op onze trouwdag?
Wanneer je van plan bent om te gaan trouwen en de datum eenmaal bekend is, kun je het beste direct contact met mij opnemen. Zeker in het hoogseizoen ben ik sneller volgeboekt. Geef je jouw datum door en ben ik nog vrij dan blijft de datum twee weken in optie om erover na te denken. 

We wonen ver weg, is dat een probleem?
Nee. Voor bruiloften reis ik door het hele land: van bruidsfotografie in Groningen tot bruidsfotografie in Zeeland. Reiskosten worden wel doorberekend (35 ct per km voor een afstand groter dan 20 km vanaf Nijmegen).

Kunnen we vooraf kennis maken en onze wensen doornemen?
Ja, graag! Ik vind het als bruidsfotograaf belangrijk dat er een klik is tussen beide partijen. Ik ben immers toch de hele dag aanwezig op jullie bruiloft. Kennismakingsgesprekken zijn voor mij dan ook een must. Kennismakingsgesprekken doe ik het liefst bij mij thuis, zodat ik alles bij de hand heb om jullie vragen te beantwoorden en jullie mijn werk te kunnen laten zien. 

We zijn op zoek naar een fotograaf die niet erg aanwezig is, zijn we bij jou aan het goede adres?
Ja, als ik mijn eerdere klanten mag geloven zeker! Ik hoor achteraf vaak dat ze niet door hebben dat er die dag een onbekende bij aanwezig was. Ze ervaren mij als onderdeel van het gezelschap en ook tijdens de ceremonie merken zij mij aanwezig niet op een negatieve manier op. Ik probeer zelf ook mijn aanwezigheid tot een minimum te beperken, ook al zal ik figuurlijk wel op de voorgrond moeten treden om alles mooi te vangen!

Onze bruiloft duurt van 14:00 – 21:00; moeten we iets regelen qua eten voor je?
Als de bruiloft ook de reguliere tijd om te dineren beslaat, vind ik het erg prettig een atiestenmaaltijd aangeboden te krijgen. Ik eet liever ergens apart, zodat ik makkelijker heen en weer kan lopen om mooie spontane momenten tijdens jullie diner ook vast te kunnen leggen; het fotografie-werk gaat immers gewoon door.

Is het mogelijk om vooraf al een proefshoot / loveshoot te doen?
Jazeker. En ik raad het je ook nog eens aan. Zo leer je omgaan met mij en met de camera. Daarnaast krijg je vooraf al geweldige foto’s van jullie als paar. Deze kun je eventueel gebruiken voor je trouwkaart. Als je je bruiloft bij mij boekt, krijg je vaak een korting op mijn gangbare tarief. Deze korting verreken ik achteraf met de prijs van de bruidsreportage.

Hoeveel tijd moeten we in onze dagplanning reserveren voor de trouwreportage?
De tijd is erg afhankelijk van de locatie(s) die je bezoekt. Bezoek je een locatie waar veel plekken en mogelijkheden op korte afstand zijn dan is een uur voldoende (doch niet ruim). Wil je een uitgestrekte locatie of zelfs twee locaties bezoeken, houdt dan rekening met zeker 1,5 tot 2 uur. Hierin zit dan ook een stukje reistijd. Het laatste dat je wilt op je trouwdag is tijdsdruk, plan alles – niet alleen de reportage – dus ruim in. Denk daarbij ook aan een momentje rust en tijd om even een hapje te eten, iets te drinken, een sanitaire stop, maar ook om simpelweg even samen te genieten van het moment.

Wat doe je als je ziek bent/wordt op onze trouwdag?
Gelukkig, het is me pas 1 maal overkomen. Ook ik ben maar een mens en kan ziek worden. Voor een beetje hoofdpijn blijf ik niet thuis in geval van een bruiloft, maar met een gebroken arm kan ik toch wat moeilijker fotograferen of op het moment ik positief test op Covid. In het ergste geval dat ik niet kan komen, zal ik op zoek gaan naar een fotograaf die qua werkwijze en stijl bij mijn werkwijze en stijl past. Ik beschik over een netwerk van fotograferen, waarin wij elkaars backup zijn. Ook als dit heel last minute mocht gebeuren. Doorgaans werkt deze fotograaf voor dezelfde prijs en verandert er voor jullie dus niets. Mocht het anders zijn, ga ik graag samen op zoek naar een passende oplossing.

Help! Het regent op onze trouwdag. Wat doen we nu met de trouwreportage?
Het liefst gaan we natuurlijk voor een zonnige trouwdag, maar met het Nederlandse weer weet je het nooit. Gelukkig zijn paraplu’s heel erg fotogeniek en kun je bij regen ook super mooie foto’s maken door creatief te werken met (flits-licht), reflecties van plassen etc. Komt het echt met bakken uit de hemel dan zullen we samen op zoek gaan naar een binnenlocatie; ook daar kan ik prima uit de voeten om een schitterende reportage te maken. Het verstandigst is om al vooraf een paar ideeen te hebben hiervoor te doen, dit voorkomt last minute stress. Hier wil ik zondermeer ook bij helpen.

Is er ook de mogelijkheid tot het maken van groepsfoto’s tijdens onze bruiloft?
Ja, zeker! Op een bruiloft spelen familie, vrienden en andere dierbaren een grote rol. Het is dan meer dan logisch dat jullie hiervan foto’s willen. Per bruiloft besteed ik hier ongeveer 30 minuten aan. Ik raad het bruidspaar altijd aan om het aantal foto’s te beperken tot max. 10. Hiermee blijft er genoeg tijd over om het stralende bruidspaar vast te leggen én de spontane momenten van jullie dierbaren.

Hoe lang duurt het voordat we de foto’s van onze trouwdag hebben?
Het aanleveren van de foto’s gaat in delen, zo zien jullie elke keer een beetje meer:
– Binnen een week na de bruiloft (en vaak al binnen een paar dagen) krijgen jullie de eerste previews digitaal aangeleverd.
– Maximaal 3 weken na de bruiloft ontvangen jullie een USB/DVD met de foto’s.
De achtergrond hiervan is dat voor een fotograaf het echte werk eigenlijk pas begint na de grote dag. Er moeten tussen de 3.000 en 6.000 foto’s worden beoordeeld om te komen tot de beste selectie. Na deze selectie bewerk ik alle beelden eerst na op eventueel rechter zetten, kleuren corrigeren etc. Daarna loop ik nog eens de beelden na om eventuele storende elementen te verwijderen en meer locale aanpassingen te doen. Een vuistregel voor mij is dat ik in het nabewerken tenminste 2 maal de tijd van de reportage kwijt ben (bij een reportage van 8 uur, ben ik dus tenminste 16 uur bezig met nabewerken). 

Hoeveel foto’s zullen er geleverd worden?
Per uur dat ik fotografeer lever ik doorgaans tenminste 40 beelden. Heb ik meer geweldige foto’s die door mijn selectie heen komen, dan krijg je deze natuurlijk ook. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Het totale aantal foto’s wat ik oplever is sterk afhankelijk van de invulling van de dag en het aantal uren dat ik aanwezig ben.  

Je levert de foto’s op USB. Krijgen we ook de RAW-bestanden?
Nee. De foto’s zoals je ze op mijn website ziet staan, zijn inclusief nabewerking. Als klant kies je voor deze stijl en ik lever het dan ook compleet bewerkt en in deze stijl op. Zonder deze finishing touch zouden het simpelweg mijn foto’s niet zijn.

Wat doe je als je camera stuk gaat op de dag zelf?
Gelukkig is dat nog nooit gebeurd, maar het zou in theorie kunnen. Allereerst zorg ik dat mijn apparatuur voor de bruiloft in tiptop conditie is (accu’s volledig vol, camera netjes gereinigd, kaartjes schoon etc). Verder heb ik bij bruiloften altijd een tweede camera bij de hand. Mocht een het begeven, dan heb ik altijd een tweede als reserve.

Ik zie geen awards terug op je website…
Veel fotografen die net als ik al en poos bruidsfotograaf zijn, doen best eens mee aan een award. Dat vind ik prima en best wat beelden dienen voor mij ook als inspiratie. Echter, is voor mij de mening van het bruidspaar belangrijker dan van een vakjury. Verder moet je om awards te winnen meer dan eens ingeschreven zijn bij die organisatie, inclusief jaarlijkse fee. Vooralsnog kies ik er daarom voor niet mee te doen met deze wedstrijden, maar in plaats daarvan mij 100% te richten op foto’s die het bruidspaar wil en mijn prijzen scherp te houden.

Onze locatie is een beetje donker, kan jouw apparatuur dat goed aan?
Ik werk standaard met een professionele full-frame cameras die prima overweg kunnen met minder optimaal licht. Als het mag en mogelijk is, werk ik in donkere omgevingen best eens met een flitser. Dit moet alleen niet storend zijn voor het moment en overleg ik altijd even tevoren met jullie. Verder werk ik vrijwel alleen maar met zeer lichtgevoelige lenzen van de professionele lijn van Canon. Dit helpt om ook bij weinig licht en zonder flitser nog mooie beelden te kunnen maken.

Kunnen wij de foto’s kiezen die je bewerkt en de rest onbewerkt krijgen?
Tijdens een bruiloft maak ik erg veel foto’s. Een aantal foto’s maak ik dubbel, driedubbel of in nog meer varianten. Met name immers bij wat grotere groepen mensen is er altijd wel iemand die net even knippert met zijn of haar ogen. Na de bruiloft loop ik alle foto’s stuk voor stuk langs en kies ik de beste uit. Deze bewerk ik dan geheel professioneel na en lever ik op. De rest van de foto’s markeer ik als overbodig en zal ik ca een maand na oplevering verwijderen. Mocht er een bepaald moment of persoon in de serie ontbreken, kunnen jullie altijd hierom vragen en zal ik proberen de paar eventuele missende foto’s alsnog op te leveren.

Je USB met onze trouwfoto’s is stuk gegaan; wat nu?
Ik bewaar voor de zekerheid altijd alle trouwreportages op mijn PC tot een jaar na de bruiloft. Mocht er onverhoopt iets met de USB gebeuren, is het voor mij een kleine moeite een nieuwe te branden. Wel adviseer ik de bruidsparen altijd een kopie te maken van de geleverde USB en die te gebruiken in plaats van het origineel.

Kunnen / mogen wij een gehele bruidsreportage zien?
Omwille van de privacy van de bruidsparen die ik heb gefotografeerd, komen lang niet alle foto’s online. Tijdens een gesprek is het geen enkel probleem een recente reportage in zijn geheel te laten zien.

Is het mogelijk dat je met 2 fotografen komt?
Zeker is dat mogelijk. Ik werk al vaker samen met een collega uit Arnhem, maar heb ook een breed netwerk aan collega’s waar ik uit kan putten als zij niet zou kunnen.

Mijn oom/neef/vriend heeft ook een goede camera en fotografeert / filmt ook; is dat een probleem?
Dat is geen enkel probleem. Wel vind ik het fijn vooraf een paar afspraken te kunnen maken met die persoon, zodat wij elkaar niet in de weg lopen.

Hoe ben je gekleed op de bruiloft?
Omdat ik graag onopvallend mij tussen de gasten begeef om zo de mooiste spontane foto’s te kunnen maken, probeer ik mijn kleding zo veel mogelijk aan te passen aan de dresscode van de dag. Dat kan van spijkerbroek tot 3-delig pak; dit belemmert mij niet in mijn fotograferen.

Hoeveel bruiloften fotografeer je per jaar?
Ik probeer het aantal bruiloften per jaar beperkt te houden tot maximaal 12. Dit omdat ik mij maximaal voor wil kunnen bereiden op jullie mooie dag. Even vooraf een kijkje nemen op de locatie als het mogelijk is, me verdiepen in de stijl die jullie mooi vinden, zeker stellen dat mijn apparatuur in tiptop conditie is etc. Dat gaat voor mij niet als ik 2 bruiloften in een week heb.

Hoe lang ben je al (bruids)fotograaf?
Ik fotografeer al heel erg lang. Mijn eerste camera kreeg ik van Sinterklaas in 1985 denk ik. Mijn eerste digitale camera kocht ik in 1995 en in 2009 kocht ik mijn eerste dslr en ben ik gericht trainigen en workshops gaan volgen. In 2010 legde ik mijn eersete bruiloft vast als 2e fotograaf en in 2014 had ik inmiddels voldoende ervaring opgebouwd om geheel zelfstandig een bruiloft vast te leggen.

Wij houden niet zo van geposeerde foto’s / voelen ons ongemakkelijk bij poseren. Hoe ga je daarmee om?
Mijn manier van werken is het vastleggen van de dag zoals die was. Dat stukje taart wat op de grond viel, moeder die een traantje wegpinkt, de knuffel die mensen die elkaar al lang niet hebben gezien geven, kinderen die tikkertje spelen, de man achterin de zaal die zich uitstrekt om de bruid in aantocht als eerste te kunnen zien, de handen van het bruidspaar tijdens de ceremonie etc etc. Toch is het vaak als herinnering ook mooi een paar foto’s van jullie samen te hebben. Een (kleine) fotoreportage van het bruidspaar zie je eigenlijk bij elke bruiloft wel terug. Door jullie te laten lopen, praten en laten lachen, probeer ik een stukje van de spanning weg te nemen en zo tijdens de reportage foto’s van jullie te maken die niet echt geposeerd zijn. Ik kan vragen of jullie op een bankje of muur willen gaan zitten en even praten over de huwelijksreis bijvoorbeeld en samen hand in hand over een mooi bloeiend grasveld te lopen. Ervaring leert mij ook dat het enorm kan helpen om vooraf een keer een loveshoot bijvoorbeeld met mij als fotograaf te doen. Dan ken je elkaar en is de camera niet meer echt aanwezig op de dag zelf.

CHECKLIST BRUIDSPAAR

Op een dergelijk belangrijke dag als jullie trouwdag is het soms fijn te werken met lijstjes om zeker te zijn dat je niets vergeet. Daarom heb ik onderstaand een paar lijstjes staan die ik de afgelopen jaren uit ervaringen samen heb gesteld.

ALGEMENE LIJST MET HANDIGE SPULLEN VOOR DE DAG ZELF:

pleisters (blaren)
paracetamol
reserve panty
de ringen !
lippenstift
make-up
zakdoekjes
ringkussen en gastenboek
bedankjeshaarlak
geurtje
evt. andere schoenen + sokken
enveloppendoos
cd’s voor muziek gemeentehuis
naaigerei
tandenborstel + tandpasta
handdoek voor deo spuiten
zonnebril
fotocamera?
flesje water+rietje
nagelknippertje + vijl
nagelak
secondelijm
ossegalstik
opfrisdoekjes
veiligheidsspeld
haarspelden
kleine kam of borstel
pepermuntjesenergiesnack
spiegeltje
papieren
rijbewijs
mobiel
geld
huissleutels
enveloppen met betalingen
lijstje met belangrijke telefoonnummers

MEENEMEN VOOR OVERNACHTING:

kleren
schoenen
lingerie
sokken
tandenborstel + pasta
haarborstel
gel
shampoo + douchegel
zak voor jurk en pak
geld
auto op logeerplek! of taxi als je een trouwauto hebt!
deo + handdoekje voor sprayen

MEENEMEN VOOR MAKEN FOTO’S

Bruidsboeket
Ringen
Paraplu
2 Plastic zakken om op te kunnen zitten
Nagellak
Naaisetje (naald en diverse kleuren draad)
Plaid / Deken / wit tafellaken
Veiligheidsspelden
Water (of ander drinken maar dan met rietje)