Scroll Top

zwangerschapsfotografie tips

6 tips voor een zwangerschapshoot

Hoe werkt dat dan precies, zo’n zwangerschapsshoot? En wat is de beste tijd om zo’n fotoshoot te doen? op deze pagina geef ik een aantal praktische tips om van jouw zwangerschapsshoot een droomshoot te maken. Overweeg je om deze bijzondere periode een zwangerschapsshoot te doen? Lees dan vooral verder of neem direct contact met mij op voor advies op maat.
 1. De beste tijd voor een zwangerschapsshoot
  Het beste moment voor een zwangerschapsshoot is tussen de 30 en 36 weken, afhankelijk van hoe snel je buik groeit. Je buik is dan al mooi rond, heeft de mooiste vorm en je bent nog redelijk mobiel. Wacht je tot na die tijd dan loop je de kans dat de shoot iets zwaarder is of dat je al bevallen bent als de kleine aan de vroege kant is. Mijn tip: plan op tijd (tweede trimester) alvast de afspraak. Zo weet je zeker dat jij zo min mogelijk aan toeval overlaat en op tijd een plekje hebt gereserveerd. Ook heb je genoeg tijd om je voor te bereiden en na te denken over wat voor foto’s je graag zou willen laten maken.2
 2. Zwangerschapsshoot in de studio of op locatie?
  Voor de zwangerschapsshoot zijn verschillende locaties mogelijk. Droom jij weg bij foto’s van een zwangerschapsshoot op het strand, in een bos of in een mooie open veld? In de directe omgeving van Nijmegen en Arnhem verschillende mooie natuurlijke omgevingen (hoewel voor een strand shoot echt even een stukje gereden moet worden). Wil je graag foto’s maken op een buitenlocatie dan is het vaak mooi om dit 1,5 uur voor zondonderdag te doen. Dit geeft het mooiste en zachtste licht; het golden hour. Buiten op locatie foto’s maken kan prachtig zijn, maar we blijven afhankelijk van het hollandse weer. Daarom plan ik bij shoots op locatie het liefst vast 2 data of in ieder geval niet heel dicht op de 36 weken. Er ook altijd mogelijkheid om in mijn studio foto’s te maken. Ook als je iets specialers wil met belichting bijvoorbeeld, in de winter of als je ‘s avonds minder tijd hebt is de studio een prima keuze voor een zwangerschapsshoot. Bedenk ook in ieder geval voor jezelf wat jij mooi vindt. Twijfel je nog? Ik denk graag met je mee als we samen jouw zwangerschapsshoot plannen.
 3. De mooiste kleding voor jouw zwangerschapsshoot
  De mogelijkheden voor kleding tijdens de zwangerschapsshoot zijn heel divers. In de basis kan je van volledig gekleed tot helemaal naakt op de foto gaan. Ook hiervoor is het goed om eerst te bedenken wat jij mooi vindt. Een mooie zwangerschapsjurk staat natuurlijk altijd prachtig. Het laat je vormen goed zien zonder dat het te bloot wordt. Dit kan bijvoorbeeld heel mooi zijn als je graag een foto in je woonkamer wilt ophangen. Wil je iets meer glamour stijl dan is een zwangerschapsshoot in lingerie ook heel bijzonder. In lingerie komt je zwangere figuur prachtig uit en is goed zichtbaar hoe mooi zwanger je bent. Twijfel je hierover omdat je wat last hebt van striae of roodheid? Wees gerust, ik kan dit heel makkelijk in Photoshop voor je oplossen. Wat voor outfits je ook kiest, neem in ieder geval je tijd om van tevoren te gaan shoppen voor mooie kleding en lingerie. Een groot deel van het eindresultaat wordt namelijk al bepaald voordat de foto zelf gemaakt is.Sommige vrouwen willen ook graag (een paar) foto’s waarop ze (bedekt) naakt staan. Dit zijn altijd stijlvolle foto’s waarbij we de nadruk leggen op jouw prachtige rondingen. Samen met een partner kan dit ook hele romantische en intieme beelden opleveren.We hebben voldoende tijd om een paar verschillende looks uit te werken. Ik begin graag met de wat meer ‘geklede’ looks, zodat jij rustig kunt wennen aan de camera. Vanuit daar bouwen we dan rustig op naar lingerie of (bedekt) naakt als jij dat graag wil. Tips zwangerschapshoot: Ik heb in mijn studio een paar jurken die mogelijk erg mooi kunnen staan bij de shoot die je in gedachten hebt.
 4. Laat jezelf verwennen voor de zwangerschapsshoot
  Een zwangerschapsshoot is een stukje verwennerij voor jezelf. Jij draagt je kleine negen maanden met je mee en dat is niet altijd gemakkelijk. Op deze dag mag jij jezelf dus best even laten verwennen. Combineer dit gerust met je helemaal op en top te laten verwennen door een bijpassende make-up en kapsel te laten verzorgen. Ik heb contact met diverse make-up en haar stylistes die je er tip top uit kunnen laten zien.
 5. Zoek inspiratie online
  Ken je het gezegde: “een plaatje zegt meer dan 1000 woorden”? Dat geldt ook bij het plannen van jouw zwangerschapsshoot. Ter voorbereiding kan het heel inspirerend zijn om online voorbeelden te zoeken van wat je mooi vindt. Het is niet de bedoeling om die foto’s exact te kopiëren, maar het laat wel zien welke stijl jou aanspreekt. Tijdens jouw zoektocht kun je geïnspireerd raken door bijvoorbeeld locaties, mooie poses of bepaalde soorten styling en concepten. Aan de hand van deze foto’s kun jij nog makkelijker jouw ideeën overbrengen. Dat helpt mij om beelden te maken die jij mooi vindt. Als fotograaf kan ik dan laten weten wat de mogelijkheden zijn in onze situatie. Ik gebruik voor deze inspiratie beelden zelf meestal pinterest. Er is daar een enorme hoeveelheid afbeeldingen te vinden.
 6. Doe een zwangerschapshoot
  Twijfel je nog over het doen van een zwangerschapsshoot, of ben je al overtuigt dat je dit wilt? Hier misschien nog een stukje extra motivatie: jouw zwangerschap is een bijzondere periode uit je leven. Het is een moment dat nooit meer terugkomt, zelfs al is het niet jouw eerste kindje. Met een zwangerschapsshoot creëer je een blijvende herinnering aan de periode waarin jouw lijf iets heel bijzonders meemaakt. Het is een herinnering voor jezelf en je partner, maar ook voor jouw kindje later. Zou jij niet wensen dat je jouw eigen moeder zwanger had kunnen zien van jou? Wat dacht je van jouw oma zwanger van jouw moeder? Het is zo bijzonder om daar later op terug te kunnen kijken! Zwangerschapsfotografie is tegenwoordig voor iedereen haalbaar. Zo kun jij straks aan jouw kleine laten zien hoe mama eruit zag toen ze zwanger was. Het is een herinnering voor het leven, of beter gezegd: “een speciale herinnering voor generaties”.

[/vc_column_text]