Scroll Top

Time for portfolio

Een paar maal per jaar heb / maak ik tijd om nieuwe concepten te proberen, mij verder te bekwamen in een bepaald genre fotografie of mijn portfolio van een bepaald portfolio verder uit te breiden of te updaten. Dit doe ik doorgaans in samenwerkingen op basis van TFP (Time for portfolio).

“Time for print / Time for portfolio is een veelgebruikte Engelse term die binnen het fotograferen van (amateur)modellen door (amateur)fotografen. Hierbij wordt tussen model en fotograaf een overeenkomst vastgelegd. De term wordt meestal afgekort met TFP. In plaats van een geldelijke betaling voor elkaars diensten gaat de fotograaf ermee akkoord een aantal (afdrukken) van de beste foto’s van de sessie te verstrekken aan het model. De gemaakte foto’s mogen doorgaans zowel door de fotograaf als het model gebruikt worden in een portfolio en als promotiemateriaal, al liggen de rechten over de foto’s wel bijna altijd bij de fotograaf.”

Dit is een selectie uit wikipedia. Ik ga hierin als volgt te werk bij een aantal vormen van portretfotografie. Een en ander is misschien wat zakelijk en streng geschreven, maar zeker niet zo bedoeld. In principe is dit de basis van waaruit ik werk, maar alles is bespreekbaar. Als je iets aanvullend wil bespreken / afspreken met mij of je hebt aanvullende vragen, kom ermee voordat we de shoot helemaal hebben gepland. 

De oproep

Als er plek is in mijn agenda voor een dergelijke shoot, plaats ik op een aantal plekken op social media een oproep met een beschrijving van wat ik zoek en een moodboard van de beelden die ik zou willen maken. Ik zoek daarbij naar modellen met een vergelijkbaar portfolio als wat ik heb, of iemand die precies in het plaatje past wat ik voor ogen heb.

Het resultaat

Het eindresultaat van de shoot is tenminste 3 bewerkte foto’s per uur shooten. Het totale aantal hangt sterk af van het aantal settings en poses wat we neer hebben kunnen zetten. Bij normale shoots probeer ik richting totaal 15 foto’s voor een tfp / test shoot te gaan. De bewerkte foto’s worden via wetransfer aangeboden in een digitaal formaat; zowel in de volle resolutie voor eigen gebruik als in verkleind formaat (2048 pixels op de langste zijde) met watermerk voor gebruik online.

De selectie

De selectieprocedure is in handen van de fotograaf en het model samen. Ik zet een grove selectie met alle technisch goede / acceptabele foto’s online. Het model kan uit deze serie de gewenste beelden selecteren, eventueel aangevuld met beelden die mij ook erg aanspreken. Zo ontstaat een mooie serie, waar we beiden blij mee zijn.

Oplevering van de foto’s

Afhankelijk van overige (commerciële) werkzaamheden en omstandigheden, kan de verwerking en levering van de foto’s tot 3 weken duren. Je krijgt binnen een week alvast een eerste resultaat, als je dit op prijs stelt. Als ik klaar ben met bewerken, vraag ik doorgaans nog een laatste akkoord voor gebruik in mijn portfolio, waarna ik ze verstuur aan het team.
Het kan zijn dat ik iets bij het bewerken over het hoofd heb gezien en op verzoek nog aan pas. Aanpassingen die een volledige re-edit van een foto vragen, of substantieel veel extra tijd kosten kunnen tot een voorstel leiden dat voor die bepaalde foto(‘s) en bewerkingen over gegaan moet worden tot een betaling van extra edit-uren.

Wat je wel en niet mag doen met de foto’s

Het hele team mag de eindresultaten plaatsen op alle sociale media profielen en webpagina’s waarvan je persoonlijk de accounthouder bent, en die geen commerciële insteek hebben, maar ter promotie van jezelf dienen. Wil je de foto’s wel commercieel gebruiken, is daar altijd over te praten, maar stem het wel even af.
Het hele team mag de foto’s niet ter publicatie aanbieden aan derden, tenzij expliciet overeengekomen met de fotograaf en het model. Dus niemand anders dan jijzelf mag de foto’s op welke manier dan ook gebruiken zonder toestemming van de fotograaf en het model.
Agencies die het model vertegenwoordigen hebben toestemming nodig van de fotograaf om foto’s te gebruiken ter promotie van het model. Dit is niet vanzelfsprekend, maar meestal geen probleem als het vooraf aangegeven wordt.
Het is alleen de fotograaf toegestaan om de foto’s, op welke manier dan ook, te bewerken. Het vergroten of verkleinen van de foto, het toevoegen van kleurenfilters, het knippen van de foto’s, het samenvoegen van foto’s, het verwijderen van het watermerk, of iedere andere vorm van pixel-manipulatie, is niet toegestaan zonder toestemming van de fotograaf. Ook hier geldt: Er is veel mogelijk, maar overleg het graag even vooraf.

Creditering

Ik verwacht naamsvermelding voor het hele team (dus ook evt. muah en/of stylist) als je de foto’s online publiceert op social media of elders.
Op social media als Facebook en Instagram, word ik als fotograaf bij voorkeur in zowel de foto als in het bijschrift gemeld en getagged (ivm met reposts die vaak één van de twee niet overnemen).
In de beschrijving van of bij de foto vind ik het het prettigst als in het midden word gelaten of het een betaalde shoot was of niet (TFP / test shoot etc).

Overig

Doorgaans neem ik uiterlijk een dag voor de fotoshoot contact op om te checken of de afspraak nog steeds staat en om te zien of er nog iets geregeld moet worden (MAU, andere kleur achtergrond doek etc). Op die manier kunnen we de tijd van de fotoshoot zelf zo effectief mogelijk gebruiken.

Zeker bij een eerste fotoshoot gebeurt het dat er iemand mee gaat. Dat is natuurlijk geen enkel probleem (als het aantal maar beperkt blijft), maar mede omdat mijn fotostudio-ruimte relatief beperkt is, vind ik het erg prettig dat dit tevoren gemeld wordt. Bij shoots met minderjarigen, wil ik altijd graag dat een ouder of verzorger mee gaat naar de shoot.

Na afloop van de fotoshoot en het opleveren van de foto’s, vind ik een google review altijd erg leuk te krijgen. Deze kun je geven via deze link.

Voor de volledigheid deel ik graag een stukje juridische achtergrond van bovenstaand via deze link

Vragen of opmerkingen? Stel ze gerust!